Casuïstiek

Voorbeeldcasus

  • Basis ter verdiepen
  • Leidraad voor de proeve van bekwaamheid.

Casus1: Cor Kamminga

Algemeen

Cor Kamminga heeft longfibrose en COPD. Hij is opgenomen in een revalidatiecentrum om te werken aan zijn algehele conditie.

Cor is vlak voor zijn pensioen steeds verder achteruit gegaan. De longproblemen namen toe en sinds dit jaar is hij afhankelijk van zuurstof.
Een flinke streep door de rekening. Cor was altijd ondernemend en na zijn pensioen wilde hij reizen en leuke dingen doen met zijn vrouw.

Hij heeft een gezin van vier kinderen die allemaal al uit huis zijn en een lieve zorgzame vrouw die altijd voor hem klaar staat.
In het werkzame leven was Cor (meneer Kamminga) leraar Aardrijkskunde in het middelbaar onderwijs.

Vanuit het eerste contact maakt meneer een norse en rustige indruk.
Hij houdt van duidelijkheid en structuur en heeft het liefst de touwtjes in handen. Daarnaast is meneer nogal bang voor (weer) een longaanval en probeert fysieke inspanningen zoveel mogelijk te vermijden. Als hier druk op wordt uitgeoefend kan hij angstig en driftig reageren. Verder is hij gevoelig voor status en autoriteit.


Specifiek Trainingsacteur

Je bent in het revalidatiecentrum. Het is al 10.00 uur en je hebt nog niets gegeten. Dat je niet gewassen bent ok ….. maar nu is de maat vol. Je gaat je eigen eten wel halen.

Je bent ontzettend boos en moeilijk tot bedaren te brengen. Onder de boosheid zit veel spanning en verdriet. Je bent bang om dood te gaan en niet meer te kunnen genieten van je vrouw en kinderen. Omdat je je zo lastig kunt uiten, reageer je je emoties af op je omgeving. Als je begrip ervaart word je weer rustig.


Specifiek Tegenspeler

Op de afdeling in het revalidatiecentrum hebben jullie al een tijd te maken met onderbezetting. Vooral op de ochtenden waarin patiënten worden gewassen en aangekleed komen jullie handen te kort.

Daarnaast is Cor Kamminga niet de vrolijkste in de ochtend en in de taakverdeling wordt hij dan ook niet snel geholpen. Hierdoor duurt het deze ochtend wel heel lang voor hij aan de beurt is. Het is inmiddels al 10.00 uur en meneer heeft nog niet gegeten. Je treft hem vloekend en scheldend in de gang aan. Je had geen idee hoe je hier mee om moest gaan. Je vond het voornamelijk nogal eng.

Trainingsacteur Academie