Gesprekstechnieken en stress regulatie


Confronteren

Het bespreekbaar maken van ongewenst gedrag en de ander wijzen op eigen verantwoordelijkheid.

Hoe kun je confronteren?
Let op lichaamstaal en stem gebruik. Denk rustig na welke grens bereikt is, ga niet in discussie en herhaal indien nodig.
Benoem de volgende dingen:

  • Naam: ‘Meneer de Vries’
  • Gedrag (Concreet): ‘Ik hoor dat u scheldt’
  • Gevoel / Gevolg (vanuit ik): ‘Ik vind dat vervelend’ of ‘ik kan u zo niet helpen’
  • (Zeg wat je voelt of het effect van het gedrag)
  • Gewenste gedrag (wat je wel of niet wilt): ‘Ik wil dat u stopt met schelden’

Consequentie schetsen.
Je geeft aan wat de consequentie is van het gedrag, nadat je een confrontatie hebt toegepast en geeft iemand een keus. Hiermee geef je de ander verantwoordelijkheid.

Voorbeeld
Benoemen de consequentie door middel van :Of… , of….
‘Of u gaat door met schelden en dan stop ik dit gesprek, of u stopt met schelden en dan kunnen we in gesprek blijven. (+). Kies maar; aan u de keus.’

Zorg ervoor dat:

  • Je een win en verlies factor noemt
  • De consequentie uitvoerbaar (haalbaar) is
  • Je consequent bent (doen wat je zegt)
  • De consequentie proportioneel is ( in verhouding met het gedrag).


De-escaleren.
De-escaleren is het kalmeren en willen begrijpen van een agressieve/emotionele persoon met als doel het voorkomen van een crisis en weer mogelijk maken van communicatie. Het is niet gericht op het oplossen van het probleem (dus niet argumenteren).

Hoe kun je de-escaleren:

  • Zorg dat je rustig bent, let op ademhaling, ontspannen houding.
  • Maak contact en zorg voor een open houding.
  • Geef de ander fysieke ruimte.
  • Naam: ‘Meneer de Vries’
  • Woorden of zinnen herhalen (actief luisteren): ‘u hoort uw buurman elke dag
  • schreeuwen’
  • Emoties van de ander benoemen(gevoelsreflectie): ‘u bent erg boos’
  • Begrip tonen: ‘Dat lijkt me heel vervelend voor u’
  • Een oplossing (als het kan en pas als laatst): ‘zal ik buurtbemiddeling in gang zetten?’


Stressregulatie

De uitdaging ligt er om onvoorspelbaar gedrag en agressie zo voorspelbaar mogelijk te maken. Echter onder stress kunnen we moeilijk bij onze vaardigheden komen. Agressie is duidelijk een stressfactor.
Spanning- en stressregulatie kunnen een grote rol spelen om weer professioneel en humaan te handelen. Door onze spanning / stress te reguleren kunnen we onszelf weer rustiger maken waardoor we weer tactischer kunnen handelen.

Hulpmiddelen hierbij zijn: stevig staan en zitten, spierontspanning, ademhaling en gedachten sturing. Hierover volgt nog meer uitleg.
Hieronder is het stressschema afgebeeld waarin duidelijk wordt gemaakt wat spanning met ons doet en met name met ons reactievermogen. Complexe geleerde handelingen zijn niet of moeilijk terug te halen in geval van stress.

Regulatietechnieken
Gedachtesturing (helpende gedachten)
Omdat je je werk goed wilt doen en de werkdruk vaak hoog is, ontstaan herkenbare stressmomenten. Als we dan ook nog eens met agressie te maken krijgen wordt er veel van ons gevraagd.
Onderschat ook niet de enorme hoeveelheid prikkels die we tegenwoordig krijgen via de (sociale) media.
Hierdoor is het noodzakelijk dat we, zeker binnen ons werk, van tijd tot tijd kunnen ont- stressen. Stress kan positief werken, maar we krijgen er last van als het te lang duurt en/of te heftig is. Door beter voor jezelf te zorgen functioneer je ook beter. Een win-win situatie dus.

Ontstressen door gedachtensturing
Je kunt ontstressen door goed te plannen, prioriteiten te stellen, te delegeren èn op tijd rust te nemen. Een andere manier, die zeer effectief blijkt te zijn, is een aantal keren per dag bewust aan iets te denken waar je blij en dus ontspannen van wordt.

Foto oefening
We vragen je om een foto in gedachten te nemen waar je blij en/of ontspannen van wordt. We vragen je dan om te vertellen wat er op de foto te zien is.
Tijdens onze trainingen blijkt het onderwerp van de foto meestal te gaan over natuur, familie, vakantie, of over dierbaren en vrienden.
Iedereen vertelt dan lachend en ontspannen zijn verhaal.
De opdracht is dat je deze denkbeeldige foto altijd bij je hebt, bijvoorbeeld in je zak. Deze foto-oefening kun je meerdere keren op een dag herhalen. Je zult zien dat het prettig is en stress vermindert.

Bekijk wel of de situatie het toelaat om deze oefening te doen. Bijvoorbeeld niet vlak voor een slecht nieuws gesprek of wanneer iemand boos op je is en er mogelijk een escalatie dreigt. Het kan ook zijn dat deze oefening je te rustig maakt. Genoemde situaties vereisen je alertheid en niet dat je bijvoorbeeld aan je vakantie denkt.

Helpende gedachten
Naast de foto oefeningen kunnen helpende gedachten ook stress verminderen, zodat je rustig en professioneel kunt blijven handelen.

Voorbeelden:
‘Het is in deze situatie normaal dat ik me zenuwachtig voel’ ‘Ik sta er niet alleen voor’
‘Ik weet wat ik moet doen’. Zo kun je meer ontspannen en je zelfverzekerd voelen en kun je tactischer handelen en weer bij je vaardigheden komen waardoor je je werk beter kunt doen.

Stevig staan of zitten
Een stevige en neutrale houding maakt dat je prettig en gecontroleerd overkomt. Je bent flexibel, sneller van reactievermogen en op die manier krijg je minder spierspanning in je lichaam en voel je je rustiger.

Spier(ont)spanning
Door stress kunnen je spieren onder spanning komen te staan. Zeker bij langdurige stress kan dit nare gevolgen hebben voor je lijf. Mogelijk ervaar je op den duur pijn (denk aan nek-, schouder– en hoofdpijn). Door minder spierspanning in je lijf te hebben krijg je een betere houding en daarnaast kunnen de pijnklachten verminderen.
Door je te concentreren op je spieren en ze bewust aan te spannen en spanning los te laten, ontspan je je spieren. Je aandacht wordt daarnaast verlegd naar je lijf waardoor je minder stress ervaart.

Ademhaling
Je ademhaling heeft effect op je hartslag. Door rustig te ademen zorg je dat een versnelde hartslag kan herstellen. AIs je ademhaling rustiger dan is je hart coherent.

Trainingsacteur Academie