Hoor jij vaker dat het acteren echt iets voor jou is?
Dan is de opleiding Trainingsacteren echt iets voor jou!
Geniet jij van het spelen van een rol?
Dan is de opleiding Trainingsacteren echt iets voor jou!
Ben je goed met mensen?
Dan is de opleiding Trainingsacteren echt iets voor jou!

Basisopleiding Trainingsacteur

Met de basisopleiding ontwikkel jij je in 6 dagen tot professioneel trainingsacteur.

Trainingsacteren is een vak waar veel bij komt kijken. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Als professioneel trainingsacteur kun je op vele plekken worden ingezet, zoals bij assessments, bedrijfstrainingen, examens en nog veel meer.
In de basisopleiding tot professioneel trainingsacteur bij de Trainingsacteur Academie leer je in 6 dagen alles om aan de slag te kunnen gaan als professioneel trainingsacteur. De opleiding duurt in totaal 2 maanden en wordt gehouden in groepen van maximaal 10 personen.

De opleiding begint met het leren van de basis van het trainingsacteren. Hierin maken we kennis met elkaar en gaan we kijken wat het vak van trainingsacteur inhoudt. Welke competenties heb ik nodig? Hoe leer ik als trainingsacteur afstemmen op de ander en acteren bij assessments? Wat zijn de do’s en don’ts.

In deze opleiding leer je welke competenties er voor een trainingsacteur nodig zijn en hoe trainingssessies opgebouwd worden. Ook een belangrijk onderdeel waar we veel aandacht aan besteden is het feedback geven als trainingsacteur en samenwerken met een trainer.

Verder leren we in deze basistraining hoe je een ander kunt coachen, uitdagen, stimuleren en ondersteunen om zijn of haar gewenste doelen te halen.

Tijdens de training ontwikkel je je eigen stijl van spelen en acteren. Je onderzoekt en ontdekt waar jouw specialiteiten en talenten als trainingsacteur liggen. 

Je krijgt inzicht in het werkveld en start direct met het opbouwen van jouw netwerk als trainingsacteur!

Deze vaardigheden ga je leren:

Deze persoonlijke eigenschappen ontwikkel je:

Zo ziet de opleiding eruit!

Opleidingsdag 1​

Ochtend(09.30-12.30 uur): Basis van het Trainingsacteren

We maken kennis met elkaar en het vak van trainingsacteur. We oefenen met situaties uit de praktijk, spelen rollen en leren omgaan met agressie, angst, onzekerheid e.d. Hoe kan ik als trainingsacteur de ander leren om te gaan met moeilijke, agressieve klanten, a-relaxte situaties, spanning, stress en emoties? We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback.

Middag (13.30-16.00 uur): Improviseren en rollen spelen

Binnen het bedrijfsleven is steeds meer vraag om mensen te leren improviseren en om te gaan met het hier en nu. In deze module leer je hoe je mensen kan begeleiden, wat improviseren inhoudt en hoe je de diverse tools kunt inzetten binnen bedrijfstrainingen.

Opleidingsdag 2

Ochtend (09.30-12.30 uur): Verschillende soorten spel

We improviseren op en rond een thema, regie, spelen in het hier en nu en met het wie, wat, waar. We leren wat er nodig is om de ander te laten schitteren, gaan bezig met samenwerken en weten wat er bedoeld wordt met het herkennen van aanbod en probleem.

Middag (13.30-16.00 uur)Verschillende soorten spel in een trainingssituatie

In de middag oefenen we met improvisatie in een meer trainingsgerichte situatie.

Opleidingsdag 3

Ochtend (09.30-12.30 uur): Afstemmen, schakelen, fine tunen, feedback

‘s Ochtends gaan we aan de slag met de theoretische achtergrond. Als trainingsacteur moet je je kunnen afstemmen, nauwkeurig aan kunnen voelen wat er nodig is om het juiste effect, het juiste resultaat te kunnen behalen. In deze module oefenen we met fine-tunen, inleven, afstemmen en schakelen.

 Middag (12.30-16.00 uur): Afstemmen, schakelen, fine tunen, feedback in een trainingsgerichte situatie

In de middag oefenen we in een praktijksituatie hoe je de theoretische achtergrond kunt integreren in de praktijk.

Opleidingsdag 4

Ochtend (09.30-12:30 uur): Werken met weerstand en agressie 

In de ochtend leer je de theorie over hoe je om moet gaan met weerstand en agressie. Dit is een onderdeel dat veel aandacht heeft in het bedrijfs- en instellingsleven. Op deze dag ervaar je hoe zo’n training eruit ziet en gebruiken we een agressiemodel om je te leren wat het juiste gedrag is om agressie te laten de-escaleren en hoe je dit als trainingsacteur gebruikt binnen een agressietraining.

Middag (12.30-16:00 uur): Werken met weerstand en agressie in een trainingsgerichte situatie

In de middag oefenen we in een praktijksituatie hoe je de theoretische achtergrond kunt integreren in de praktijk.

 

Opleidingsdag 5

Ochtend (09.30-12.30): Werken met methodieken

Theorie; mensen reageren vaak onbewust vanuit oude patronen, schema’s en valkuilen. Vaak zit hier een basisbehoefte onder, die niet vervuld wordt. Op deze dag leer je welke schema’s en patronen vaak voorkomen, hoe je deze kan herkennen alsook doorbeken. Kennis hebben van patronen en basisbehoeften is zeer waardevol als je werkzaam bent als coach of trainingsacteur.

Middag (13.30-16.00): Werken met methodieken in een trainingsgerichte situatie

In de middag oefenen we met de theorie in de praktijk.

Opleidingsdag 6

Ochtend (09.30-12.30 uur): Voorbereiding op het assessment

Op deze dag je ontwikkel je je eigen stijl van spelen en acteren en onderzoek je waar precies je specialiteit en talenten als trainingsacteur liggen.

Middag (12.30-16.00 uur): Ontwikkel je eigen stijl en hoe verder? 

Vandaag leer je de fijne kneepjes van het vak van een professioneel Trainingsacteur. De acteur weet door ervaring wat wel en niet werkt en helpt bij de laatste knelpunten waar je tegenaan loopt als beginnend Trainingsacteur.

 

Wacht niet langer en schrijf je in!

Klik op inschrijven om de opleidingsdata te bekijken en je in te schrijven voor de eerstvolgende basisopleiding tot trainingsacteur bij jou in de buurt.

Assessment

Je kunt in overleg opgaan voor het examen. Je krijgt een casus en werkt met een professionele trainingsacteur als klant. Leg je de proeve van bekwaamheid met een voldoende of goed af, dan ontvang je het certificaat en word je ingeschreven (als je dit wil) in het acteursbestand van de Trainingsacteur Academie. Het examen duurt ongeveer 30 minuten.

Ervaringsplaatsen

 • Onder ervaringsplaatsen verstaan wij de mogelijkheid (indien er genoeg plaatsen zijn eenmaal bij een training trainingsacteur mee te draaien als acteur (half dagdeel).
 • Voor ervaringsplaatsen bij trainingen van Match-it en ingeschreven worden bij de de Trainingsacteur Academie is het examen verplicht.
 • U kunt zelf een datum en training kiezen uit de door ons geselecteerde lijst. 
 • Ervaringsplaatsen zijn optioneel en kunnen alleen doorgang vinden bij voldoende aanbod van ervaringsplaatsen.

6-Daagse opleiding om succesvol trainingsacteur te worden​

Opleidingskosten
2230 btw vrijgesteld
 • INCLUSIEF
 • Het Handboek Trainingsacteren ter waarde van € 22,50
 • Handouts van alle opleidingsdagen
 • Koffie, thee en frisdrank
 • Een heerlijke lunch
 • Schrijfgerei
 • DVD opnamen van de oefeningen
 • Het examengeld bedraagt € 250,- maar is niet verplicht.
 • Je kunt de opleiding ook afsluiten zonder examen. 

Wacht niet langer en schrijf je in!

Klik op inschrijven om de opleidingsdata te bekijken en je in te schrijven voor de eerstvolgende basisopleiding tot trainingsacteur bij jou in de buurt.

Trainingsacteur Academie