Casus assessment

Casus assessment

Hieronder lees je een voorbeeld van een casus die gebruikt kan worden bij het assessment van deze Master. Welke casus jij precies krijgt, wordt door de trainer vóór opleidingsdag 2 gecommuniceerd.

Algemeen
Meneer van der Voort is woedend op de gehele wereld. Hij heeft zijn huisarts geslagen omdat deze weigerde de gemeente te bellen om meneer van Voort en zijn gezin aan een andere woning te helpen. Ook zijn vrouw en kinderen worden tijdens zijn ‘buien’ mishandeld. Deze buien worden volgens hem veroorzaakt door de wrevel die het te kleine huis bij hem oproept.
Meneer van der Voort heeft wegens agressief gedrag in de gevangenis gezeten. Hij drinkt ruime hoeveelheden jenever. Hij wordt gekweld door sadistische fantasieën, waardoor hij zijn zelfbeheersing dreigt te verliezen. Ook worstelt hij met de drang kinderen seksueel te misbruiken.
hij heeft een bijstandsuitkering die hij aanvult met via klussen verworven (zwart) geld. Meneer verklaart zich bereid enige tijd medicatie te gebruiken tegen de angsten, spanning en woede. Na enkele bijeenkomsten beëindigt hij echter de behandeling. Er volgt een gesprek om de behandeling te evalueren.

Specifiek Trainingsacteur
Het is eten of gegeten worden in de wereld. Je hebt wolven en schapen, en je kan maar beter zorgen dat je bij de wolven hoort. Als jij niet zorgt voor jou en je gezin dan doet niemand het. Het is erg dat het moet, maar jij doet alles voor je gezin. Dat je nu behandeling moet volgen zie je niet zitten. Geef mij gewoon wat ik wil, voordat er ergere dingen gebeuren.

Specifiek Tegenspeler
Je maakt je ernstige zorgen over meneer van der Voort. Hij heeft zijn agressie niet in de hand en doet grensoverschrijdende uitspraken ten opzichte van zijn gezin. Daarbij drinkt hij veel alcohol, waardoor zijn grenzen nog meer vervagen. Hij probeert zaken af te dwingen, omdat hij van vroeger uit geleerd heeft dat dit werkt. Je wilt dit patroon doorbreken en meneer van der Voort intensieve schematherapie aanbieden, zodat hij echt aan zijn persoonlijkheidsstoornis kan gaan werken.

Trainingsacteur Academie