Gevangenispersoneel trainen in het omgaan met een gijzeling

Gevangenispersoneel trainen in het omgaan met een gijzeling?
Lees hoe trainingsacteur Vincent van Roij dat ervaart.

Waarom ben je trainer geworden?

Ik heb het altijd al leuk gevonden om nieuwe dingen te leren. Maar ook om dit over te brengen op anderen. Ik vind het mooi om een connectie te maken met een groep en samen een leerproces te doorlopen.
Trainingsacteur zijn vind ik leuk omdat ik acteren ontzettend leuk vind. En mensen dingen leren. Dus dit vak is een goede combinatie voor mij.

Wat is jouw expertise binnen het vak van trainer?

Als trainer ben ik gespecialiseerd in agressiepreventie-trainingen. Ik vind het mooi en dankbaar werk als mensen aan het einde van de dag zeggen: “Wauw, ik heb echt wat geleerd, ik kan nu veel beter mijn grenzen aangeven.” Ik vraag ook altijd aan het einde van de training tips en tops. Bij de tops komen een aantal dingen steevast terug, onder andere een veilige en ontspannen sfeer. Dit is voor mij het allerbelangrijkste. En dit is noodzakelijk voor deelnemers om in de leerstand te komen.

Voor mijn werkzaamheden als trainer bij de Trainingsacteur Academie helpt het dat ik naast trainer ook trainingsacteur ben en vaak naar de praktijk kan refereren.

Als trainingsacteur ligt mijn specialisatie ook in de agressiepreventiehoek. Maar ik houd me ook bezig met efficiënte gespreksvoering, communicatievaardigheden en omgaan met lastig gedrag (van leerlingen of volwassenen).

Wat was je interessantste opdracht tot nu toe?

Elke opdracht heeft zijn charme. Maar gevangenispersoneel trainen maakte veel indruk op mij. In hun opleiding zit ook het onderdeel ‘Omgaan met een gijzeling’. Ze worden dan voorbereid op een gijzeling waarbij je dus ook meteen eventuele trauma’s van deelnemers te horen krijgt. Dit moet vooraf besproken worden, of in ieder geval: er moet  ruimte voor zijn. Alles wat gedeeld wordt, blijft ook binnen die groep, er is vertrouwen. Maar je komt dus net binnen en gaat meteen heel diep, dat is heel bijzonder.

Ik vind deze quote wel passen bij mijzelf: “Every day is a school day!”

Trainingsacteur Academie