Als onverwachte gast aan een talkshowtafel

Hoe is het is om een talkshow na te spelen als trainingsacteur?
Jaco Pons vertelt het ons.

Waarom ben je trainer geworden?

Toen ik nog heel jong was, ooit lang geleden, kwam er uit elke beroepentest die ik deed, dat ik het mooi vond om kennis over te dragen. Eerst had ik daar niet zo veel zin in, maar uiteindelijk volgde ik toch een PABO-opleiding. Bijna 10 jaar stond ik voor de klas in het basisonderwijs. Toen ik een volgende stap maakte in mijn loopbaan stond ik opnieuw heel regelmatig voor (grote) groepen om kennis over te dragen. Het werd steeds leuker.

Nadat ik de basisopleiding Trainingsacteren had afgerond, merkte ik dat ik daarnaast ook genoot van het begeleiden en coachen van mensen. Het is heerlijk om mensen te laten reflecteren op hun gedrag, handelen en/of patronen. Dat is immers wat je doet bij trainingsacteren.

Toen ik via Tjerk-Jan gevraagd werd om als co-trainer mee te gaan bij een basisopleiding, hoefde ik niet lang te twijfelen. Wat is het fantastisch om ook nieuwe mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor het vak van trainingsacteur. Niet lang daarna ben ik ook zelfstandig groepen gaan draaien.

Elke keer geniet ik van een nieuwe groep. Het valt me op dat een groep wildvreemden binnen een paar uur heel vertrouwd voelt door de  openheid en eerlijkheid. Trainingsacteren is soms kwetsbaar, maar juist dat verbindt aan elkaar. Vooral het plezier en genieten staan voor mij centraal.

Wat is jouw expertise binnen het vak van trainer?

Mijn kracht is dat ik een veilige sfeer weet neer te zetten, waarin iedereen kan groeien in zijn of haar rol. Van deelnemers krijg ik dan ook terug dat mijn humor en luchtigheid bijdraagt aan een open sfeer waarin iedereen zich gezien en gehoord voelt. Dit zorgt er bij mij voor dat ik optimaal kan zien wat iedereen in huis heeft, zodat ik mijn aanbod daar ook weer op kan aanpassen.

Een belangrijk leereffect is het geven van gerichte, concrete feedback. Je zult van mij, als trainer of als trainingsacteur, altijd directe, opbouwende feed-back krijgen. De deelnemer staat voor mij helemaal centraal.

Als trainingsacteur is mijn kracht dat ik realistisch en daardoor geloofwaardig gedrag neer kan zetten. Deelnemers geven regelmatig terug dat het ‘net-echt-lijkt’.  Een groot voordeel voor mij is dat ik snel kan schakelen tussen rollen.

Wat was je interessantste opdracht tot nu toe?

Eigenlijk vind ik elke opdracht leuk om te doen. Maar als ik moet kiezen, kies ik voor een bijdrage aan een mediatraining. Tijdens deze training voor de raad van bestuur van een grote scholenkoepel werd er een talkshow nagespeeld. Ik zat daar onverwacht aan tafel en mocht me flink roeren en mengen in de discussie. Prachtig om reacties te zien.

Ik vind deze quote wel passen bij mijzelf: “Spelen is leren, leren door reflecteren

Trainingsacteur Academie