Trainingsacteur en trainer Natasja van Tilburg vertelt

Natasja werd opgeleid op de Trainingsacteur Academie. Ze wordt regelmatig ingezet als trainer en trainingsacteur om anderen te helpen al spelend te leren. Natasja vertelde ons wat ze het allerleukste vindt aan het beroep én wat haar specialisme is.

Waarom ben je trainingsacteur geworden?

Via de alumni van de theateropleiding kwam de vraag of ik geïnteresseerd was in het vak van trainingsacteur, zo is het balletje gaan rollen. Je begint ergens en via via kom je met verschillende mensen en bedrijven in contact en zoetjes aan breid je je scala van trainingen uit. Van hospitality naar omgaan met weerstand/agressie. Van feedback naar slechtnieuwsgesprekken etc.

Inmiddels geef ik zelf ook een aantal trainingen.

Wat vind je zo leuk aan het vak?

Mijn hart ligt bij het spelen en dat zal ik ook altijd blijven doen.

Het leuke aan het werk van trainingsacteur is dat ik, naast het spel, als levend oefenmateriaal kan dienen. Door situaties na te bootsen kan ik deelnemers laten ervaren wat gedrag, houding en manier van communiceren voor effect hebben. In een veilige leeromgeving samen oefenen en ander gedrag uitproberen om te zien wat daar het effect van is.

Wat zijn jouw expertises?

Als trainingsacteur ben ik geloofwaardig en reageer ik realistisch op de persoon, met hier en daar wat humor. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen herkennen in de situatie en zich op hun gemak voelen, zodat ze een echt leermoment ervaren. Feedback geef ik zowel in als buiten mijn spel, doordat ik heel expressief ben zegt mijn mimiek vaak meer dan woorden.

Wat was je interessantste opdracht tot nu toe?

Dat vind ik moeilijk om aan te geven. Wat ik heel leuk vind is om met verschillende mensen in aanraking te komen. Iedere keer is het weer anders en naast dat ik als oefenmateriaal dien, leer ik zelf ook iedere keer weer bij.

Interview Natasja van Tilburg
📸 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘐𝘳𝘪𝘴 𝘋𝘢𝘯𝘪ë𝘭𝘭𝘢
Trainingsacteur Academie