Michael Kooijman over zijn werk als trainingsacteur

Waarom ben je trainingsacteur geworden?

Als 9-jarig verlegen jongetje verbaasde ik iedereen toen ik voor het eerst aangaf een toneelstukje te willen opvoeren op de weeksluiting van mijn basisschool. Op de Pabo en in de jaren daarna is acteren als een rode draad blijven terugkeren. Bij het trainingsacteren komen mijn 2 grootste passies samen: spelen en iemand iets leren.

Waarom ben je trainer geworden?

Toen ik 3 jaar geleden werd gevraagd om aan de slag te gaan als trainer, hoefde ik niet lang na te denken. Natúúrlijk leek het me fantastisch om de opleiding tot trainingsacteur te verzorgen! En nog steeds ervaar ik iedere opleiding als een uitje naar de speeltuin. Het is een feestje om gemotiveerde en leergierige deelnemers op te leiden tot startbekwame trainingsacteurs! Het is prachtig om te zien welke ontwikkeling zij in een korte tijd doormaken.

Wat vind je zo leuk aan het vak?

De kracht van goed spel; dat is het mooiste van trainingsacteren. Met goed spel kun je cursisten laten oefenen, experimenteren, ervaren en leren. Met goed spel breng je de theorie tot leven voor cursisten. Met goed spel kun je laten voelen alsof het echt is, terwijl iedereen weet dat het spel is. Dat is de kracht van goed spel!

Wat zijn jouw expertises als trainer?

Mijn kracht als trainer is mijn didactische achtergrond. Ik weet hoe ik een cursist van A naar B kan begeleiden om tot een succeservaring te komen. Deze kennis en ervaring draag ik ook over aan trainingsacteurs in opleiding. Als trainingsacteur moet je namelijk in staat zijn om je spel af te stemmen op de leervraag van cursisten. Dit helpt cursisten om doelen te bereiken en te groeien!

Wat zijn jouw expertises als trainingsacteur?

Mijn kracht als trainingsacteur is mijn positieve feedback. Juist door bewust stil te staan bij wat een cursist – soms onbewust – al goed doet, geef je iemand inzicht in zijn eigen kunnen. Dit vergroot het zelfvertrouwen en biedt een mooi vertrekpunt om verder te kunnen en willen groeien. Het meegeven van mogelijke ontwikkelpunten doe ik het liefst door terug te koppelen hoe ik het gedrag van de cursist heb ervaren vanuit mijn rol. Dit geeft de cursist een unieke inkijk in de effecten en gevolgen van zijn handelen op mij.

Wat was je interessantste opdracht tot nu toe?

Optreden als trainingsacteur binnen justitie vind ik uitdagend en leerzaam. Het is interessant om te ontdekken met welk – soms behoorlijk heftig – gedrag gevangenisbewaarders te maken krijgen. Dit biedt mij de kans om rollen te spelen die verder uit mijn comfortzone liggen. Daarmee lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van gespreksvaardigheden van justitiepersoneel. Communicatie met gedetineerden is namelijk een essentieel onderdeel van hun werk.

Interview Michael Kooijman
Trainingsacteur Academie