Trainingsacteur Academie

Versnelde Trainingsacteur Basisopleiding

Versnelde basisopleiding Trainingsacteur

4 Daagse opleiding om succesvol trainingsacteur te worden

Versnelde basisopleiding trainingsacteur (summer/winter course)

Inclusief:

 • Het assessment(certificering)
 • Overnachting 3x
 • Ontbijt, lunch en avondeten 

4-Daagse opleiding om succesvol trainingsacteur te worden

In de prachtige bossen bij Nijmegen! In Conferentieoord de Poort of Fletcher Parkhotel-Restaurant Val Monte.

Hoor jij vaker dat het acteren in rollenspelen echt iets voor jou is en geniet jij van acteren? Ben jij goed in het werken met mensen? Dan is de opleiding trainingsacteren bij de Trainingsacteur Academie echt iets voor jou!

Trainingsacteren is een vak waar veel bij komt kijken. De laatste jaren neemt de vraag naar trainingsacteurs steeds meer toe. Professionele trainingsacteurs worden op vele plekken ingezet zoals bij assessments, allerhande trainingen, examens etc.

De opleiding tot professioneel trainingsacteur bij de Trainingsacteur Academie duurt 4 dagen en leert je alles om aan de slag te kunnen gaan als professioneel trainingsacteur. De groepen zijn niet groter dan 8/11 cursisten.

Opleiding trainingsacteur

De opleiding begint met het leren van de basis van het trainingsacteren. Hierin maken we kennis met elkaar en gaan we kijken wat het vak van trainingsacteur inhoudt. Welke competenties heb ik nodig? Hoe leer ik als trainingsacteur afstemmen op de ander en acteren bij assessments? Wat zijn de do’s en don’ts.

In de opleiding leer je welke competenties er voor een trainingsacteur nodig zijn en hoe trainingssessies opgebouwd worden. Een belangrijk onderdeel waar we veel aandacht aan besteden is het feedback geven als trainingsacteur en samenwerken met een trainer.

Verder leren we in deze basistraining hoe je een ander kunt coachen, uitdagen, stimuleren en ondersteunen om zijn of haar gewenste doelen te halen.

De Modules Trainingsacteren

Dag 1

Ochtend: Basis van het Trainingsacteren

(09.30 – 12.30 uur)

We maken kennis met elkaar en het vak van trainingsacteur. We oefenen met situaties uit de praktijk, spelen rollen en leren omgaan met agressie, angst, onzekerheid e.d. Hoe kun je als trainingsacteur de ander leren om te gaan met moeilijke, agressieve klanten, a-relaxte situaties, spanning, stress en emoties? We oefenen met het voeren van moeilijke gesprekken en oefenen met feedback. 

Middag: Improviseren en rollen spelen

(13.30 – 18.00 uur)

Binnen het bedrijfsleven is steeds meer vraag om mensen te leren improviseren en om te gaan met het hier en nu. In deze module leer je hoe je mensen kan begeleiden, wat improviseren inhoudt en hoe je de diverse tools kunt inzetten binnen bedrijfstrainingen.

Improviseren en rollen spelen (verdieping)

We improviseren op en rond een thema, een regie, spelen in het hier en nu en met het wie, wat, waar. We leren wat er nodig is om de ander te laten schitteren, gaan bezig met samenwerken en weten wat er bedoeld wordt met het herkennen van aanbod en probleem. Dit alles doen we in een trainingsgerichte situatie.

Dag 2

Ochtend: De theorie en corporate knowledge big 5

(09.30 – 12.30 uur)

We gaan bezig met de theoretische achtergrond. Als trainingsacteur moet je je kunnen afstemmen en nauwkeurig aan kunnen voelen wat er nodig is om het juiste effect, het juiste resultaat te kunnen behalen. In deze module oefenen we met finetunen, inleven, afstemmen en schakelen.

Voorbereiding: de theorie; wie is de organisatie, waar gaat de training over, wat is de locatie, datum en tijd, wie zijn de deelnemers, op welke afdeling werken zij, hebben mensen ervaring met het werken met acteurs, werkt de trainer met een bepaalde methodiek? Hoe laat is iedereen aanwezig, wat is de rolverdeling, de procedure, hoe start het rollenspel, doen we het één keer of kan men na de feedback nogmaals op voor een tweede kans.

Corporate knowledge big 5: 1. geloofwaardigheid van het spel, 2. het kunnen aansluiten op het leerdoel van de deelnemers met inachtneming van het model dat of de theorie die in de training wordt gehanteerd, 3. de toegevoegde waarde van de trainingsacteur binnen de training, voor deelnemers en ten opzichte van de trainer, 4. feedback en 5. corporate knowledge.

Middag: Afstemmen, schakelen, finetunen

(13.30 – 18.00 uur)

In de middag oefenen we in een praktijksituatie hoe je de theoretische achtergrond kunt integreren in de praktijk. Ook oefenen we met improvisatie in een meer trainingsgerichte situatie.

Dag 3 

OchtendWerken met weerstand en agressie

(09.30-12:30 uur)

In de ochtend leer je de theorie over hoe je om moet of kunt gaan met weerstand en agressie.

Dit is een onderdeel dat veel aandacht heeft in het bedrijfs- en instellingsleven. Op deze dag ervaar je hoe zo’n training eruit ziet en gebruiken we een agressiemodel om je te leren wat het juiste gedrag is om agressie te laten de-escaleren en hoe je dit als trainingsacteur gebruikt binnen een agressietraining.

Middag: Werken met methodieken, patronen, schema’s en basisbehoeften.

(13.30-18.00 uur)

We oefenen in een praktijksituatie hoe je de theoretische achtergrond kunt integreren in de praktijk.

Theorie: mensen reageren vaak onbewust vanuit oude patronen, schema’s en valkuilen. Vaak zit hier een basisbehoefte onder die niet vervuld wordt. Op deze dag leer je welke schema’s en patronen vaak voorkomen, hoe je deze kan herkennen alsook doorbeken. Kennis hebben van patronen en basisbehoeften is zeer waardevol als je werkzaam bent als coach of trainingsacteur.

Verschillende trainingsmodellen: TRM (teamrolmanagement) Roos van Leary, Kernkwadranten, Reflectie in Actie, DISC (insights) STAR, Transactionele Analyse, Voice Dialogue, Disney

Dag 4

Ochtend: Ontwikkel je eigen Stijl / Oefenen met een professionele acteur

(09.30-12.30 uur)

Op deze dag je ontwikkel je je eigen stijl van spelen en acteren en onderzoek je waar precies je specialiteit en talenten als trainingsacteur liggen. Je leert de fijne kneepjes van het vak van een professionele trainingsacteur. De acteur weet door ervaring wat wel en niet werkt en helpt bij de laatste knelpunten waar je tegenaan kunt lopen als beginnend trainingsacteur.

Examens

(13.30-18.00)

Je kunt meteen na de opleiding gaan voor het examen. Je krijgt een casus en werkt met een professionele trainingsacteur als klant. Leg je de proeve van bekwaamheid met een voldoende of goed af dan ontvang je het certificaat en word je (als je dat wil) ingeschreven in het acteursbestand van de Trainingsacteur Academie. Het examen duurt ongeveer 30 minuten.

Vaardigheden: 

 • Acteren (m.n. toegepast acteren)
 • Helikopterview;
 • Feedback geven;
 • Adviseren (van de trainer m.n. op inzet trainingsacteur en werkvormen). 

Persoonlijke Eigenschappen

openheid (V)** verbinding maken (V) samenwerken (V) ontwikkelingsgerichtheid (V) creativiteit (D) reflectievermogen (D) zelfbewustzijn (K) ondernemend handelen (K) 

Voor het stage lopen bij trainingen van Match-it en ingeschreven worden bij de de Trainingsacteur Academie is het examen verplicht.

De data zijn in overleg.

Deze opleiding is op MBO/HBO niveau.

Locatie 

Nijmegen of Antwerpen

Investering

Tijdsinvestering: 4 dagen

Kosten:

€ 2500,- btw vrijgesteld inclusief examen, lunch, avondeten en overnachting

De opleiding gaat door vanaf 6 personen

Alle prijzen zijn btw vrij, exclusief handboek, inclusief handouts, koffie/thee, lunch, frisdrank, schrijfgerei en dvd opnamen. Alle data zijn onder voorbehoud. Er wordt op tijd bekend gemaakt wanneer een cursus wordt geannuleerd of verplaatst.

Thema’s die behandeld worden tijdens de opleiding:

 • De 5 w’s wie ga je spelen (functionele rol, relationele rol of een karakter rol);
 • Wat ga je spelen (concreet, richting leerdoel);
 • Waar ga je spelen, in welke ruimte, welke werkelijkheid;
 • Leerdoelen (belonen en escaleren, op organisatorisch en individueel niveau);
 • Coachen in het spel;
 • Spelbelang;
 • Geloofwaardig en consistent spel;
 • 1. het gedrag;
 • 2. het motief;
 • 3. de opbrengst;
 • Je eigen persoonlijkheid;
 • Realistisch spelen, spelaanbod accepteren;
 • Beïnvloedbaar zijn in spel;
 • Helicopterview;
 • Feedback geven in de rol, uit de rol, door je spel;
 • Rolwissel;
 • Met de hele groep in een keer.

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplichte velden.

  Schrijf je in

  Hieronder vindt u een actueel overzicht van ons cursusaanbod.

  4-daagse Basisopleiding:
  • Versnelde Basisopleiding Trainingsacteur (Nijmegen) - Startdatum: maandag 02-08-2021 - Details en aanmelden
  • Versnelde Basisopleiding Trainingsacteur (Nijmegen) - Startdatum: maandag 27-12-2021 - Details en aanmelden
  • Versnelde Basisopleiding Trainingsacteur (Nijmegen) - Startdatum: maandag 01-08-2022 - Details en aanmelden
  • Versnelde Basisopleiding Trainingsacteur (Nijmegen) - Startdatum: maandag 15-08-2022 - Details en aanmelden
  • Versnelde Basisopleiding Trainingsacteur (Nijmegen) - Startdatum: dinsdag 27-12-2022 - Details en aanmelden
  6-daagse Basisopleiding:
  Online Basisopleiding

  Ziet u geen (passende) cursussen staan? Wij zijn altijd hard bezig om nieuwe cursusdata te plannen. Neem gerust contact met ons op!