Verdieping lesdag 2: typematig spelen voor bedrijfstheater

Verdieping lesdag 2: typematig spelen voor bedrijfstheater

Typematig spel in zetten voor het bedrijfstheater

De spanning in de zaal is voelbaar. De verwachtingen van de mensen zijn haast tastbaar. Je komt op als trainingsacteur, alle ogen zijn op jou gericht. Nu is het moment om met je spel indruk te maken. Door direct de pijn te benoemen van de mensen óf totaal iets onverwachts te tonen, zet je de zaal op het verkeerde been. “Wat gebeurt hier?  Wat is hier aan de hand?”  De zaal krijgt geen tijd, krijgt geen moment om in te zakken. Ze worden door het spel gegrepen, voelen zich gehoord en het ijs is direct gebroken.

Vanaf dit moment speel je met de zaal, herken je de gevoelens die er heersen en weet je deze op een creatieve manier aan de zaal terug te geven. Het theater wordt een middel om te vertalen, om een brug te slaan, te voelen en te ervaren. Theater om een boodschap over te brengen. Als trainingsacteur leer je taboes herkennen en te doorbreken. Je speelt met de actualiteit en de weerstand die dit soms oproept. Je oefent met een balans vinden tussen prikkelend en uitdagend én ondersteunend en begripvol zijn.

In het bedrijfstheater geldt alleen het hier en nu. Nergens anders voel je meer de impact van je handelen op het podium. Je krijgt direct de reactie van het publiek teruggekaatst. Schiet je raak of zit je mis. Het maakt niet uit, want de mensen zijn in beweging. Als jij als trainingsacteur maar in contact blijft, afstemt met de zaal, de sfeer proeft, aanvoelt wat nodig is. Durft te schakelen en te handelen. Dan wordt het bedrijfstheater een succes!

Veel creativiteit, durf en spelplezier gewenst!

Trainingsacteur Academie