Welkom
In steeds meer branches krijgen professionals te maken met agressie. Van de huisarts tot de buschauffeur, agressie lijkt steeds meer voor te komen in het dagelijks leven. Daarmee neemt ook de behoefte toe om hier goed mee om te kunnen gaan.
Als trainingsacteur zal je daarom geregeld ingeschakeld worden bij trainingen om een rol te spelen waarin het omgaan met agressie centraal staat.
Weerstand en agressie kennen vele oorzaken en vele uitingsvormen. Je denkt misschien al snel aan iemand die zijn of haar stem verheft of fysiek agressief wordt, als uiting van frustratie of boosheid. Maar agressie kan zich ook uiten door op hele kalme en beleefde toon een verkapt dreigement te maken, als uiting van machteloosheid, gezichtsverlies of angst.
Als trainingsacteur binnen agressietrainingen moet je al deze vormen kunnen spelen. Daarnaast moet je je in kunnen leven in de oorzaken van agressie, de dynamiek en welke (weerbaarheids)regels er gelden om de deelnemer uit te dagen jouw weerstand weg te nemen of de agressie te de-escaleren.
Dit vraagt van jou een brede blik op dit thema.
De master module weerstand & agressie
Agressie roept vaak veel emoties op bij de deelnemers aan een training. Ook bij jou als trainingsacteur kan het spelen met agressie iets triggeren in jouw herinneringen, emoties of angsten. Tijdens deze Master wordt hier ook aandacht aan besteed. Met een basis van zelfbewustzijn en het verkennen van je eigen grenzen, kun je beter professioneel spelen met agressie.
Je ontwikkelt je rol als agressietrainer door het verdiepen in theorie over vormen van agressie en de weerbaarheidsregels. Tijdens de opleidingsdagen zal er veel geoefend worden met verschillende vormen en casuïstiek om zo je eigen stijl te ontwikkelen.
Aan het einde van de Master:
- Ben je in staat om de theorie van agressief gedrag over te dragen via de brainstorm methode om in een zo vroeg mogelijk stadium agressie te herkennen.
- Kun je de theorie overdragen van het model “agressiepiramide”.
- Ken je de verschillende agressievormen: frustratie agressie, witte boorden agressie, instrumentele agressie en onbeheerste agressie.
- Kun je in een individuele oefening de ingebrachte casus van de cursist in een agressievorm plaatsen en vertalen naar een oefensituatie.
De online leeromgeving: een essentieel onderdeel
Deze online leeromgeving is een essentieel onderdeel van de totale Module Weerstand & Agressie die bestaat uit:
- 2 opleidingsdagen op locatie
- Deze online leeromgeving
Het is belangrijk dat je de online leerblokken vóór de opleidingsdagen doorloopt. Theorie die hier behandeld wordt, vormt de basis voor het oefenen in de praktijk. Tijdens de opleidingsdagen worden alleen de highlights van de theorie herhaald en is er gelegenheid tot vragen stellen. Zo is er extra veel tijd om te oefenen en te spelen!
De mooiste reactie die ik kan krijgen is:
‘Wauw, ik heb echt wat geleerd, ik kan nu veel beter mijn grenzen aangeven.’
– Vincent van Roij, trainingsacteur en trainer
Hoe gebruik je de online leeromgeving?
Voorafgaand aan elke fysieke opleidingsdag open je deze online leeromgeving. Je hebt toegang tot de online leeromgeving op elk device: laptop, tablet of smartphone. Zo kan je waar en wanneer je wilt je voorbereiden.
Wat vind je in de online leeromgeving?
In deze online leeromgeving vind je hoofdstukken met de volgende thema’s:
- Wat is agressie?
- Welke vormen van agressie zijn er?
- Hoe ga je om met agressie?
- Reflectievragen
- Hoe werkt het assessment?
- Casus assessment
Bewaar je vragen
Heb je na het doorlopen van de online module vragen? Schrijf deze dan voor jezelf op en stel ze aan de trainer tijdens de fysieke opleidingsdag.
Veel succes!